Categorie: Web ergonomie

De wet van Fitts kan gebruikt worden in de ergonomie van de computer en moet meer bepaald toegepast worden in het bouwen van een ergonomische website. Dit wiskundig model levert de benodigde tijd als een functie van de afstand tot het object en de grootte van het object. Maar wat houd dit model in voor de webdesign? U vindt in dit artikel een paar toepassingen van deze wet voor een ergonomische webdesign.

De wet kan gesplits worden in twee onderdelen:

  • De afstand van doelwit en het object
  • De grootte van het object

In dit artikel wordt enkel het tweede deel van de wet besproken en wordt in internet taal vertaald door De elementen in een website waarop de gebruiker klikken, moeten groot zijn. Hoe kan dit verwezenlijkt worden?

Vergroot de reële grootte van de te klikken elementen

Dit is een logische toepassing van deze wet. Hoe groter de knoppen van uw website hoe gemakkelijker de gebruiker erop zal kunnen klikken.

website ergonomie

site ergonomie

webergonomie

Blijkbaar is het volgende voorbeeld niet zo vanzelfsprekend bij webdesigners, maar nochtans is dit ook een rechtstreekse toepassing van deze wet. Zorg ervoor dat niet enkel de knoppen van uw website groot zijn, maar ook de hyperlink teksten. Welke link in volgend voorbeeld is het gemakkelijkst te klikken? Een voorbeeld zegt meer dan duizend woorden:

Vergroot de oppervlakte van de te klikken elementen

In sommige gevallen lijken de elementen een knop, maar is enkel het woordje van de knop klikbaar. Hierdoor moet de gebruiker precies op het woord klikken en kan het frustraties bij de gebruiker opleveren. Zorg er dus voor dat ook de oppervlakte rond de tekst kan geklikt worden. In het voorbeeld hieronder ziet u dat de oppervlakte van de eerste knop niet goed is. Bij de tweede knop kan de gebruiker overal rond de knop klikken om zijn doel te bereiken.

ergonomische website

Veel voorkomende fouten aan dit onderdeel is het plaatsen van afbeeldingen die op knoppen lijken, maar in werkelijkheid helemaal geen knoppen zijn.

Vergroot de afstand van de te klikken elementen

Soms worden twee elementen die geklikt kunnen worden, veel te kort op elkaar geplaatst. Hierdoor bestaat de kans dat de gebruiker op de verkeerde knop klikt.

Te vermijden:

ergonomie webdesign

Oplossing:

usability website of usability

Een manier om dit te verhelpen is uiteraard om de afstand van deze twee elementen te vergroten of de kleur te laten veranderen wanneer de muis over het element zweeft. De beste oplossing is gewoonweg de combinatie van beide.

Diensten Sixs

Webdesign bureau SixS kan:

  • een website op maat maken,
  • een site vernieuwen,
  • jouw huidige website hoog laten scoren in Google of
  • een complete audit van jouw website.

Meer lezen

Gratis analyse

U heeft een site gecreërd maar u krijgt niet genoeg bezoekers? Vraag ons een gratis analyse van uw website. Wij vertellen u graag, zonder enige verplichtingen, welke zaken kunnen verbeterd worden aan uw website.

Analyse vragen

Offerte aanvragen

U bent geïnteresseerd in de diensten van Sixs webdesign? Vraag dan hier een vrijblijvend offerte voor de design van uw website.

offerte aanvraag

Portfolio

Onze freelance webdesigners hebben al meerdere websites gemaakt. Neem gerust een kijkje op onze portfolio om een idee te hebben van welke websites we voor u kunnen maken.

Zie portfolio