Categorie: Webdevelopment

Bij het kiezen van uw domeinnaam en webhosting wordt u geconfronteerd met veel begrippen die voor u misschien als chinees in de oren klinken. Vandaar dat u van mij meer uitleg krijgt over deze termen. De termen domeinnaam en webhosting zullen in een volgend artikel besproken worden.

 

DNS

Dns staat voor "domain name system". Dit beest zorg ervoor dat uw domeinnaam (vb webdesign.sixs.be) onzichtbaar omgezet wordt in een ipadres. De gebruiker ziet namelijk niet dat hij naar een ipadres surft, in plaats van een domeinnaam.

MYSQL

Voor sommige toepassingen van uw website is het soms handig om gegevens op te slaan in een database. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt voor websites met een inlog systeem. De gegevens van het formulier gebruikt voor het aanmelden worden dan meestal in een MYSQL database (of databank) opgeslagen.

HTML, ASP en PHP

HTML, ASP en PHP zijn scripttalen die nodig zijn om pagina’s van uw website te maken. Een website lijkt als word-documenten, maar in feite ligt er achter elke pagina een scriptalen als HTML, ASP of PHP. Welke scriptaal u verkiest voor uw website hangt af van de toepassingen die u wilt gebruiken voor uw website. De meest simpele taal is HTML, maar hier is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gegevens op te slaan (ASP en PHP kunnen dit wel). Vandaar dat we ook zeggen van een HTML website dat het een statische website is.
ASP en Php kennen veel meer functies dan html, zoals bijvoorbeeld een datum weergeven, verbindingen leggen met andere protocols (zoals ftp), gegevens opslagen, … . Daarom spreken we hier over dynamische websites.

FTP

Ftp staat voor "File Transport Protocol", of letterlijk vertaald “bestanden ergens opzetten”. Er wordt hier bedoeld op een server. Zonder files (of in het nederlands bestanden) heb je geen website. Het protocol ftp is uitgevonden om deze bestanden te beheren.

Controle Paneel

In het controle paneel kunnen de belangrijkste onderdelen van uw website achter de schermen aangemaakt worden en beheert worden. Er bestaan verschillende soorten controle panelen. U kunt dankzij de interface van uw controle paneel toegang hebben tot uw ftp. U kunt admin-gebruikers toevoegen, databanken aanmaken, back-ups maken,… . Deze verschillende functies hangen uiteraard af van uw controlepaneel. Dit controlepaneel wordt meestal gratis door uw webhoster bijgeleverd. Zo heb je bijvoorbeeld het controlepaneel DirectAdmin of Plesk.

Cronjobs

Soms kunt u voorhebben dat u wenst dat een handeling automatisch op uw website wordt uitgevoerd. U wenst bijvoorbeeld dat een gebruikersnaam automatisch verwijderd wordt als het gedurende een bepaalde periode niet meer op de website is gekomen. Hiervoor kan u gebruik maken van cronjobs. Het wordt vaak gebruikt op spelletjes websites.

CMS

CMS staat voor Content Management System. Dit is een programma dat u kunt installeren op uw server en waarmee u vervolgens een website kunt opbouwen. Er bestaan veel CMS systemen die volledig gratis zijn. De bekendste zijn Joomla en Drupal.

Diensten Sixs

Webdesign bureau SixS kan:

  • een website op maat maken,
  • een site vernieuwen,
  • jouw huidige website hoog laten scoren in Google of
  • een complete audit van jouw website.

Meer lezen

Gratis analyse

U heeft een site gecreërd maar u krijgt niet genoeg bezoekers? Vraag ons een gratis analyse van uw website. Wij vertellen u graag, zonder enige verplichtingen, welke zaken kunnen verbeterd worden aan uw website.

Analyse vragen

Offerte aanvragen

U bent geïnteresseerd in de diensten van Sixs webdesign? Vraag dan hier een vrijblijvend offerte voor de design van uw website.

offerte aanvraag

Portfolio

Onze freelance webdesigners hebben al meerdere websites gemaakt. Neem gerust een kijkje op onze portfolio om een idee te hebben van welke websites we voor u kunnen maken.

Zie portfolio